Salzburg

Salzburg kent vele monumenten, maar is natuurlijk als geheel ook een monument. Salzburg ademt historie en heeft een klassieke uitstraling, wat duidelijk in de monumenten terug te zien is. Al rond wandelend door de Altstadt van Salzburg komt u constant monumenten tegen: Mozart, de Pferdeschwemme, de uithangborden in de Getreidegasse, in de herfst de hooipoppen. Ieder seizoen ziet het er weer anders uit. Mozart in de stralende zon is anders dan Mozart met een witte sneeuwjas. U kijkt uw ogen uit...wanneer u in Salzburg vertoeft!

Middden in het centrum van de Altstadt vindt u de imposante barokke Dom van Salzburg.
Aan de voet van de Mönchberg vind je de St. Peterskirche met het bijbehorende klooster en kerkhof. Vanuit deze plaats is onder leiding van de Heilige Rupert (eind 6e-begin 7e eeuw) Salzburg ontstaan. In de middeleeuwen was dit kloostercomplex een zeer belangrijk geestelijk centrum. Rechts naast de St. Peterskirche in het centrum van de Altstadt vinden we een kerkhof dat op een park lijkt, Sankt Peters FriedhofU zult het herkennen uit de film The Sound of Music, waar het na een verbouwing voor de film, diende als binnenplaats van het klooster. De familie von Trapp verstopte zich hier, toen ze na het concert voor de Duitsers op de vlucht waren.

Burcht Hohensalzburg
Overal in de Altstad van Salzburg kunt u de vesting hoog boven de stad uit zien torenen. Op de voorgrond ziet u de barokke kerktorens en vooral bij zonnig weer steekt de witte Hohensalzburg prachtig tegen de strakblauwe hemel af. Via een steil wandelpad of een tandradbaan kun je naar boven. De wandeling is prachtig. De Bahn is al in 1892 gebouwd, maar nu aan de moderne tijd aangepast. De Bahn is 198 meter lang en stijgt naar 98 meter hoogte. De reis duurt ongeveer 1 minuut. Tot aan de tweede wereldoorlog is de Hohensalzburg een gevangenis geweest. Nu is het vooral een evenementenlocatie en toeristische bezienswaardigheid. Er wonen ook mensen, met name kunstenaars die de vesting met hun kunst moeten promoten. U kunt een rondleiding boeken of vrij rondlopen, maar sommige vertrekken zijn alleen met gids toegankelijk. In de vesting vindt u twee musea: het marionettenmuseum en het vestingmuseum.

Pferdeschwemme
De paardentemmersgroep van marmer en de fresco's van paarden op de gevelmuur karakteriseren deze bezienswaardigheid. Vroeger werden de paarden van de aartsbisschoppelijke stallen door het bassin gevoerd, waardoor de hoeven werden gereinigd. Aan de linkerkant zie je de Festspielhuizen, wat vroeger de bisschoppelijke stallen waren.

Op een zeer toepasselijke plaats, te weten de Mozartplatz, staat een bronzen standbeeld van Wolfgang Amadeus Mozart.

De musea in Salzburg draaien eigenlijk om twee dingen: Mozart en zijn muziek én de rijkdommen die voortkwamen uit de zoutwinning. De bisschoppen van Salzburg hebben door de zoutwinning veel geld verdiend. Ze lieten van dit geld mooie paleizen bouwen en genoten van het goede leven.
Het opvallende, gele pand aan het begin van de Getreidegasse kunt u niet over het hoofd zien. Op nr. 9 werd op 27 januari 1756 Wolfgang Amadeus Mozart geboren (geboortehuis van Mozart). Totdat Mozart 17 jaar was woonde de familie hier, daarna verhuisden ze naar de Makartplatz, waar u het woonhuis van Mozart vindt.

De Residenz vindt u op het plein tegenover de Dom. De Residenz telt 180 kamers, waaronder 15 staatskamers. Vooral deze pronkkamers zijn prachtig. Hier krijgt u een goed beeld van de rijkdom en de wereldse macht die de bisschoppen in de middeleeuwen hadden. Deze ruimtes waren vroeger alleen toegankelijk voor de bisschoppen, nu worden ze vaak gebruikt voor concerten en recepties, maar kunnen ze ook gewoon worden bezichtigd. In Salzburg zien we veel barok en veel uit het verleden.
Toch is er ook een modern Salzburg, wat duidelijk te zien is in het Sal
zburg Museum of Neue Residenz, zoals het ook wel wordt genoemd. Het herbergt ook een groot panorama van de stad uit 1829, waar bezoekers met een verrekijker details kunnen bekijken. In dit museum komt u alles te weten over de geschiedenis, kunst en cultuur van Salzburg. Het is een modern museum, maar ook enorm informatief en onderhoudend. Via filmpjes, maar zeker ook door prachtige en creatieve methodes, wordt de geschiedenis op een leuke manier levend gemaakt.

De Mirabellgarten ligt rondom Schloss Mirabell.
Wolf Dietrich, de bekendste bisschop van Salzburg, liet dit paleis rond 1606 bouwen voor zijn maitresse Salome. U vindt het slot en de tuinen aan de noordkant van de rivier de Salzach, in het modernere deel van Salzburg (overkant van de Altstadt). In de film The Sound of Music zien we de Mirabellgarten voornamelijk terug in het lied 'do-re-mi' aan het begin van de film. U zult ook nu nog steeds veel punten in het park herkennen uit de film. Ten eerste is er bij de entree aan de noordkant van het paleis een prachtig uitzicht over de tuin en de daar achter gelegen barokke Aldtstad met Hohensalzburg. De 'groene tunnel' waardoor de kinderen slalommen is ook nog steeds te zien. Ook de vele (dwergen) beelden, de bloemenpracht, de mooi geknipte hagen, waterspuitende fonteinen en mooie hoekjes zien er nog net zo uit als in de film uit de jaren '60.
De tuin wordt gekarakteriseerd door verschillende niveaus die worden verbonden door treden. Midden in de tuin ziet u een hoge fontein, waar vier groepen van figuren staan, deze stellen de elementen water, aarde, lucht en vuur voor. Rechts van de fontein ziet u de voormalige Orangerie. Hierin bevindt zich sinds 1973 het barokmuseum met kunstwerken uit de 17e en 18e eeuw. U zult hier vooral veel schetstekeningen van olieverf en ontwerpen voor de altaren en wandschilderijen tegenkomen. Ook vindt u hier de originele ontwerpen die de hoofdhovenier Franz Anton Danreiter rond 1730 voor de Mirabellgarten ontwierp. Hij deed dit naar voorbeeld van de toen moderne Franse kasteeltuinen. 
Achter het labyrinth ziet u het Heckentheater dat tussen 1704 en 1718 is aangelegd. Het is één van de oudste openluchttheaters van het noordelijke Alpengebied. Het Slot Mirabell in de Mirabellgarten, is tegenwoordig de zetel van de burgermeester van Salzburg en een aantal gemeente-afdelingen. Van buiten ziet het gebouw er vrij nuchter en kolossaal uit, van binnen is het anders. De slotkapel, de marmerzaal en trappenhuis zijn zeer bezienswaardig.

Salzburg ligt aan de rivier de Salzach. Hier worden rondvaarten gehouden om de Mozartstad vanaf het water te bezichtigen en ervan te genieten. Van april tot en met oktober is het mogelijk deze rondvaarten te maken. Er wordt gevaren met panoramaboten. Een rondvaart duurt ongeveer 40 min.

Na een ingrijpende renovatie is het Haus der Natur een topper onder de Salzburger musea geworden. Voor kinderen is dit werkelijk een hoogtepunt bij een bezoek aan Salzburg. Alles wat met natuur en techniek te maken heeft kan hier worden bezichtigd: haaien in een reuzenaquarium, skeletten van dieren, alles over ruimtevaart, maar ook een reis door het menselijk lichaam. Het is bijzonder aansprekend en interactief opgezet.

Ten zuiden van de stad Salzburg vinden we een lustoord van de vroegere bisschoppen: Schloss Hellbrunn. Het geheel bestaat uit vier delen: het gele slot, de befaamde Wasserspiele, het park en de dierentuin van Salzburg. U kunt zich hier zeker een dag vermaken, voor kinderen is het een paradijs! Deze dierentuin is het hele jaar geopend, ook in de herfst en winter!